Kostnadsfri
Kurslängd: 35 timmar

Grundkurs: Textila processer

Varsågod, en grundkurs i textila processer!


Studieort: distans utan handledning

Studietakt: kurslängd ca 35 timmar, egen takt

Kursledare: Elin Peterson

Språk: svenska

Kostnadsfri: finansieras av ESF* 


Mer information om kursen

 

Söker du en möjlighet att bredda dina kunskaper kring textila material och dess tillverkning? Är du nybörjare på området eller behöver du skaka liv i gamla kunskaper? Då har du hittat rätt.

Den här kursen består av tre tydliga avsnitt som ger dig bra förståelse för vilka grundläggande processer som krävs för att producera textil. Från fiber till färdigt tyg. Via garnproduktion och tygframställning till behandlingar som till exempel blekning och färgning.

Kursen är helt digital och ger dig tillgång till förinspelade föreläsningsfilmer som du kan se i ditt tempo, så många gånger det passar dig. Till det erbjuder vi korta övningsquiz som hjälper dig att hitta rätt nivå på kunskaperna.

Efter avslutad kurs

 

Efter genomförd kurs har du också en bra, stabil grund för vidare kompetensutveckling inom textil och mode. I slutet av denna kurs finns möjlighet att göra en kunskapskontroll för att få ett diplom som intyg.

Kursplan

DEL 1: Textila fibrer

Här erbjuder vi kunskap kring vilka textila fibrer som används idag men också vilka egenskaper de har. Det beskrivs också vilka nya tekniker som är aktuella eller på gång, samt vilken miljöpåverkan som fiberproduktionen står för idag.

DEL 2: Tygframställning

Här får du förståelse för vägen från garn till tyg. Vilka processer krävs? Vilka olika tygkvaliteter behöver man ha koll på för att kunna jobba grundläggande med textil? Skillnaden mellan väv och trikå?

DEL 3: Förädling

Den här delen beskriver de omfattande processer som textil genomgår för att uppnå de funktioner eller utseende som önskas. Hur påverkas vår miljö? Förbehandling, efterbehandling och färgning är exempel på begrepp som förklaras och sammanfattas här.

*Läs mer om vad det innebär att kursen finansieras av ESF: Villkor